Färgtatueringar har länge varit en vanlig kroppsdekoration i västvärlden men på senare årtionden har också ärrtatueringar och öronplattor börjat bli populära utanför Afrika.
Färgtatueringar har länge varit en vanlig kroppsdekoration i västvärlden men på senare årtionden har också ärrtatueringar och öronplattor börjat bli populära utanför Afrika.
Med ens man via landsvägen passerat gränsen från Sudans savannlandskap till Etiopien börjar uppklättringen till hisnande bergshöjder upp till 3000–4000 meter, ner till dalar på grusiga serpentinvägar och upp igen. Ibland över en naturlig åsbro med djupa dalgångar på vardera sidan med praktfulla förkastningsbranter vart än man tittar. Det är så vackert att även jag som är höjdrädd överväldigas av landets skönhet hur mycket ökenälskare jag än är.
Etiopien som ett av världens äldsta länder är även det mänskliga släktets första vagga och urhem.
Etiopien som ett av världens äldsta länder är även det mänskliga släktets första vagga och urhem.
Vi är i Great Rift Valleys östra förgrening, en enorm förkastningsspricka i fogen av den afrikanska och den arabiska kontinentalplattan som rör sig från varandra sedan 20 miljoner år tillbaka: ett gravsänkesystem som sträcker sig från Jordanien ända ned till Moçambique och är 40–60 km brett. Förkastningens högsta bergstopp når upp till 4600 meter.
Resa genom Etiopien, människans spännande urhem. Text och foto: Tarja Salmi-Jacobson Läs mer >> https://www.keketop.com/artikkelit/resagenometiopien2021.pdf

 

Tuaregby Tiriken nära Timbuktu.
Tuaregby Tiriken nära Timbuktu.
Pandemin når Timbuktu
Första smittan av Covid-19 kom till huvudstaden Bamako och Kayes i mars. Till Timbuktu
registrerades första fallet i april och idag finns 500 fall med minst nio dödsfall. Läget är oroande
med tanke på stadens brist på sjuksköterskor och det lokala sjukhuset saknar helt medicinska
specialister som radiologer, lungspecialister, specialister på andnings- och njursjukdomar.
Sjukhuset saknar luftkonditionering då temperaturen kan stiga upp till 45 grader
Celsius. Tester har tagits 100 om dagen vilket kan jämföras med 173 tester per 1 miljon människor (i USA vid samma tidpunkt 38 394/1 miljon).
Problemet är att människor ber fortfarande innanför moskéerna och inga använder ansiktsmasker. Många tvivlar på att viruset är dödligt. Dessutom gör anhöriga hemliga besök på
nattetid för att träffa sina sjuka nära. Man har ännu inte förstått hur farlig pandemin är. Det är
också mycket svårt att rekrytera sjukvårdspersonal till det avlägsna Timbuktu, nästan 100 mil
från huvudstaden utan regelbundna kommunikationer som det är idag.
Text och bild: Tarja Salmi-Jacobson.
Läs mer https://www.keketop.com/artikkelit/Timbuktu2021.pdf
Det är förmiddag och jag står i en stor folkhop som ska förställa en kö. Färjan från Assuan till Wadi Halfa i Sudan ska avgå om cirka sex–sju timmar. Resenärerna är anmodade att infinna sig i hamnen redan klockan 9 även om färjan avgår först klockan 15 eller senare. En reslig man lägger sin väska framför mina fötter för att sedan ställa sig intill sin väska före mig. Jag ryter högt till och pekar med mitt finger att ta bort sin väska. Han retirerar. Det är många som för-söker tränga sig före andra, det gäller att ombord på färjan lägga beslag på en bra plats för det kommande dygnet. Det finns bara ett begränsat antal tvåbäddshytter. Resten av passagerarna sover bäst var de kan, på eller under bänkar, på golven var det finns en ledig yta eller ute på översta däcket.
Allt ”bagage” bärs till färjan genom pråmen.
Allt ”bagage” bärs till färjan genom pråmen.
Att det nu finns så mycket passagerare till färjan sägs bero på nyligen höjda flygpriser. Färjan tar 500 passagerare. Frågan är om vi är fler och om det finns räddningsutrustning för alla.
Till Wadi Halfa i Sudan, Läs mer artikkelit/wadihalfa2021.pdf
https://www.keketop.com/artikkelit/wadihalfa2021.pdf

 

Synagogan i Wolleka avEtiopiens vanligaste byggnadsstil somheter ”tukul”. En tukul-hydda byggstillbostad, menockså till kyrka,moské eller synagoga.
Etiopien hör till ett av världens äldsta länder, och är även det mänskliga släktets första vagga och urhem. I sex miljoner år har människosläktet levt i detta område räknad från tidiga tvåbenta hominider. Den moderna kulturskapande människan, homo sapiens, härstammar från en och samma ”Eva” just härifrån och spred sig framgångsrikt till alla världens hörn. Vi är således alla kusiner med varandra med bara två-tretusen generationer mellan oss!
Drottningen av Saba
Det finns gott om omtvistade och spännande muntliga och nedtecknade traditioner om
Etiopiens tidiga historia; den ena märkligheten är väl så god som en annan och ger styrka i ett folks identitetssökande.
En gammal myt kan berätta att den etiopiska nationens tidiga födelse började som en
hjältesaga. En drake plågade Tigreyfolket i landets norra delar. För att bli av med landsplågan vände sig folket till den starkaste mannen bland dem och utlovade honom att bli deras kung om han lyckades döda draken, vilket han gjorde. Efter en tid blev kungen far till ett flickebarn som fick namnet Makeda. Hon efterträdde sin far och blev landets drottning – drottningen av Saba. Läs mer > >
http://www.keketop.com/artikkelit/etiopiensjudar2019.pdf