Benin osoittautui matkailijan kannalta muutoin mukavaksi kohteeksi mutta korruptoitunut ja lahjuksia ei pelkästään pyytävä vaan suoranaisesti ryöstävä virkavalta edustajiensa tulli ym. poliisien muodossa oli suututtava pettymys. Viikot Beninissä sujuivat mukavasti ja kanssakäyminen paikallisten ihmisten kanssa oli pääosin ongelmatonta. Ilmoja piteli ja ruoka oli maittavaa.

Muistiin olisi jäänyt kuva miellyttävästä ensivisiitistä Beniniin mutta viimeinen tunti maassa, tosin jo Cotonoun lentokentän kansainvälisellä alueella passintarkastuksen jälkeen tuotti pettymyksen jota en olisi välittänyt kokea. Tapahtui jotakin josta olin juttuja kuullut. Minut ryösti tullipoliisi Cotonoun lentokentällä!

Olin jo menossa odotustilaan josta siirrytään lentokoneeseen. Ihmettelin pientä hässäkkää ja pulinaa neljän virkapukuisen ja 6-7 matkustajan välillä. Tullessani kohdalle virkapukuinen pyysi passini (olin jo leimattu ulos maasta ja lentokentän tax-free alueella) Ihmettelin miksi sillä olinhan jo menossa koneeseen mutta minkäs teit. Annoin passini ja sain kuulla että ongelmia on ja lisää on tulossa jos en "ymmärrä yskää".

Herrat tullipoliisit olivat siinä tekemässä palkanlisää ja ryöstämässä matkailijoita. Jonkinlaiset rahasummat siirtyivät "ongelmallisilta" poliisien taskuun. Suma selvisi yhdestä päästä ja uusia uhreja otettiin hännille.

Ihmetellessäni tilannetta yhdelle tullipoliisille hän vastasi hymyillen päällikkönsä, joka hääräsi mukana, odottavan jotakin lahjaa minulta. Kysyin ettei hän vain kaipaa pesemätöntä pyykkiäni jota oli repussa. Kun en ollut varautunut moiseen juhlaan jossa lahjoja jaetaan. Ei, ei kyllä se CFA ja jos ei ole niin mikä vain valuuttaon nyt kuranttia. Että semmoinen tapaus.

Käteistä rahaa ei juuri ollut mutta herra tullipoliisi havaitsi paitani rintataskussa olevat 150 Ranskan frangia. Ne vaihtoivat omistajaa tullipoliisin aktiivisin ottein. Ei ollut ensimmäistä kertaa kaluunaherra asiallaan. Oli ensimmäinen kerta kun minut ryöstettiin virkapuku päällä ja pyssy vyöllä. Muutamat kohtalotoverini kävivät varsin kiivasta ajatuksenvaihtoa matkustajia ryöstelevän virkapukuisen, valtion ajalla raskasta työtä tekevän bandiittilauman kanssa. Erään, olettaisin naapurimaan Nigerian passilla liikkuvan samaan tilanteeseen joutuneen kohtalotoverini kovaäänisen kuvauksen vapaan suomennoksen mukaan "Iso lerppahuuli neekerinroikale, suuret saappat, pyssy vyöllä ja kaluunat kaulalla, etkö löydä kunniallista työtä!" totean että eipä voinut sanoa kivaksi tuttavuudeksi. Terveisiä perseestä vaan Beninin valtiolle! Voisitte käydä henkilökunnan palkkaneuvottelut keskenänne ja järjestää palkanlisät korrektimmalla tavalla!

Woodoo paikka Beninissä, olisi ilmeisesti kannattanut pistellä muutama neula tullipoliisi nukkeen!
Woodoo paikka Beninissä, olisi ilmeisesti kannattanut pistellä muutama neula tullipoliisi nukkeen!