Eräänlaisia talopiirustuksia

Pirkko Rantatorikka on tullut tunnetuksi taiteilijana, joka pohtii, tarkastelee, tutkii ympäristöään ja sen ilmiöitä tarkasti, analyyttisesti, kriittisestikin. Sosiaalisen elämisemme vaihtelevat rakenteet kiinnostavat häntä kuvataiteilijana ja ovat usein olleet aiheen antajina teemallisiin lähestymisiin.
EMMAan esille tulevassa uudessa teossarjassaan Mistä kodit tulevat - työnimeltään Eräänlaisia talopiirustuksia hän kommentoi kaupunkisuunnittelua yhdistelemällä ja rinnastamalla muotoutumassa olevaan uuteen kaupunginosaan tätä rakentumisen prosessia ryydittäviä, sitä kommentoivia kuvaelementtejä. Teosten vähitellen kasvava kerroksellisuus toistuu myös taiteilijan maalaustekniikassa. Hän käyttää pigmenttimusteita piirtäen siveltimellä värillisistä viivastoista koostuvia hitaasti väreileviä pintoja saaden aikaan munatemperankaltaisen himmeän värien kokonaisvaikutelman.
 
Teossarjan konkreettisena lähtökohtana oli Rantatorikalle tutuille Myllypuron kallioille ja metsänaukeamille rakentuva uusi suomalaista puukaupunkiperinnettä jatkava asuinalue. Ensimmäisen tätä tulevaa rakennusprosessia kommentoivan valokuvien sarjan Rantatorikka toteutti jo 2003– 2004, ja päätti palata ”kohteeseen” uuden kaupunginosan rakentamisen alettua 2010.

http://www.rantatorikka.com/ - http://www.emma.museum/node/1174